Seuraako ilmastohötätiaa keskusteluhätätila? Miten Viikon debatti -ohjelmaa tehdään kulisseissa ja minkälaisiin debatointeihin liittyviin haasteisiin tai pikemminkin epäkohtiin toimittaja voikaan törmätä? 

Elokapina ja ilmastohätätila

Elokapina – Extinction Rebellion Finland julisti Suomeen ilmastohätätilan. Liike esittää ilmaston ja ekologian kriisin keskellä kolme vaatimusta hallitukselle, medialle ja koko yhteiskunnalle.

  1. KERRO TOTUUSHallituksen on julistettava Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätila ja ryhdyttävä säännölliseen kriisitiedotukseen.
  2. TOIMI NYTHallituksen on luotava sitova lainsäädäntö hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä, ja aloitettava välittömästi laaja ekologinen jälleenrakennus.1
  3. LAAJENNETAAN DEMOKRATIAAHallituksen on kutsuttava koolle kansalaisista satunnaisotannalla valittu kansalaisfoorumi. Kansalaisfoorumi käy puntaroivia keskusteluja tutkimustiedon pohjalta ja tekee ehdotuksia sosiaalisesti oikeudenmukaisista päästövähennyskohteista ja luonnonsuojelutoimista. Eduskunnan on käsiteltävä foorumin ehdotukse

Kansalaistottelemattomuus hyvän asian hyväksi?

Elokapina aloitti 29.9. Syyskapinan tavoitteenaan saada hallitus julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätila. Liike valtasi Syyskapinallaan Mannerheimintien jättäen hälytysajoneuvoille kaistan. Poliisi hajotti mielenilmauksen, jota on sittemmin jatkettu eduskuntatalon viereisessä Pikkuparlamentin puistossa perjantaihin 8.10. asti. Liike sanoo käyttävänsä kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta suoraa toimintaa – muiden demokraattisten keinojen ohella – saadakseen aikaan tarvittavia yhteiskunnallisia järjestelmätason muutoksia.

Viikon debatin keskustelijoina piti olla Sanna Jetsonen Elokapinasta, mutta liikkeen antirasismityöryhmä ei suosittanut hänelle debattiin osallistumista, sillä alun perin kaavailtu Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom edustaa rasistista puoluetta ja samoilla argumenteilla antirasistityöryhmä ei suosittanut Jetsoselle osallistumista keskusteluun, vaikka toisena vieraana olisi ollut Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen eduskuntaryhmän lakimies Dani Niskanen. Miten miehet kokevat tällaisen asetelman ja ylipäätään Elokapinan toimintatavat sinänsä hyvän ja tärkeän asian hyväksi? Entä mitä asiasta sanoo WWF Suomen perustaja ja pitkän linjan poliitikkona tutuksi tullut Pertti Salolainen? Onko kansalaistottelemattomuus perusteltua hyvän asian hyväksi ja onko hallitukselta vaadittu ”sitova lainsäädäntö hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä” utopiaa?

Tästä ottaa selvää Ariel Neulaniemi, joka samalla taustoittaa tämän ohjelman tekemistä ja tämän yksittäisen jakson pihtisynnyttämistä.


Kuuntele [Radio Dei 6.10.2021]