Jälki-istunnossa puhutti demokratia rooli eri konteksteissa. Miten kunnallisvaaleihin valmistautuvassa Suomessa katsotaan eri puolilla maailmaa olevaa demokratiaa ja miten eri tavalla uskonnon rooli suodaan eri länsimaiden poliitikoille. Keskustelijoina tällä kertaa Suomen Lähetysseuran tuottaja ja pitkän linjan toimittaja Mervi Ritokoski, Fides-lehden päätoimittaja ja Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti sekä ensimmäistä kertaa keskustelijaksi tähän ohjelmaan kutsuttu Tekniikan akateemiset TEK:n viestinnän asiantuntija Sara Salomaa. Puheenvuoroja moderoi Ariel Neulaniemi.
Sara Salomaa nostaa esille kuntavaalien alla Kuntaliiton ja Åbo Akademin selvitykset, joissa ilmeni miten paljon kuntapäättäjien häirintä on lisääntynyt viimevuosina. Miten epäasiallinen käytös saataisiin vähenemään ja mikä on meidän kaikkien vastuu? Entä miten saada nuoret asettumaan ehdolle ja vaikuttamaan kunnallisessa päätöksenteossa, mikäli heidän korviin kantautuu lähinnä kielteistä viestiä vaikuttamisesta. Miten kelkka käännetään?
Mervi Ritokoski huomasi pohtivansa demokratia-käsitteen moninaista ymmärrystä maailmalla, kun Yleisradion aamutv:n -lähetyksestä käsiteltiin Myanmarin tilannetta. Vallankaappauksesta jututettavana ollut Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeen projektipäällikkö Johannes Vierulan mukaan yhtenä syynä tai näkökulmana Myanmarin tilanteeseen on eri osapuolten erilaiset käsitykset sanasta demokratia. Kun demokratia on näyttäytynyt viime aikoina eri konteksteissa hyvinkin villisti niin Yhdysvalloissa kuin Venäjällä, onko siis niin, että ei ole yhtä totuutta demokratiasta?
Marko Tervaportti huomauttaa, että Joseph Biden on vasta toinen katolisen kirkon jäsen presidenttinä Yhdysvalloissa. Samalla onkin hyvä pohtia, mitä kätkeytyy kirkon ja politiikan suhteeseen siellä ja vähän laajemminkin.
Liittyy Jälki-istuntoon:
Uskallanko ehdolle? – Sunnuntai | HS.fi
Mitä Myanmarin vallankaappauksesta voi seurata? | Ylen aamu | TV | Areena | yle.fi