Tällä kertaa keskutelunaiheita jaettiin Radio Dein Pohjanmaan studiosta Seinäjoelta. Alueen keskusteluaiheita olivat jakamassa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki. Keskustelua isännöi Ariel Neulaniemi.
Markku Mantila pohti arvokkuuden roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Erikoinen piirre viime ajoilta on osoittanut, että jopa kansaa edustavat poliitikot ovat sekä tehneet irtiottoja ja soittaneet suutaan somessa, mutta myös käyttäytyneet uhmakkaasti. Huonot esimerkit saavat pohtimaan, mikä vaikutus tämän tapaisella käyttäytymisellä on poliittisessa päätöksenteossa.
Heli Karhumäki kysyy, miten pysäyttää koulukiusaaminen ja -väkivalta heti alkuunsa, jotta se ei kärjisty vakaviksi väkivallanteoiksi. Taustalla on erityisesti Helsingin Koskelan teinisurma, jossa tekijät olivat kavereita, osa jo lapsesta saakka, ja surmateon alkuna oli yhä vakavammaksi muuttunut kiusaaminen ja väkivalta. Kiusaamisen lääkkeitä pohditaan monella eri saralla, mutta luotetaanko liikaa esimerkiksi opettajiin, kun pitäisi tehdä poliittisia päätöksiä esimerkiksi luokkakokojen suhteen? Entä mikä merkitys kotikasvatuksella ja auktoriteetilla on, jotta lapsille piirretään selvät rajat?
Jaakko Pihlajamäki iloitsee siitä, että kirjakauppojen edellinen vuosi oli kohtuullisen hyvä. Voi kuitenkin olla, että kyse oli vain väliaikaisesta trendistä koronatilanteenkin saattelemana. Selvää kuitenkin on, että kirjoille on tulossa entistä vahvemmin joku muu alusta kuin perinteinen paperi. Miten alustan vaihtuminen vaikuttaa sisältöihin? Suomessa on ollut vahva ja laaja kristillisen kirjan kustantamisen perinne, mutta muutokset näkyvät ja tuntuvat iskevän nopeammin juuri tälle saralle. Älkäämme siis unohtako lukemista ja etenkään kirjallisuutta.
Jälki-istuntoon liittyvää: