Mihin suuntaan arvovaaka heilahtaa Yhdysvalloissa?

Monet kristillisen puolen konservatiivisen leirin edustajat Suomessakin asettuivat julkisesti demokraattien ehdokas Hillary Clintonin puolelle. Nyt kun Donald J. Trumpista tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti on hyvä kerrata, minkälaisten asioiden puolesta Clinton ja Trump ovat puhuneet julkisuudessa.

Suomalaisen teknologiayhtiön Yhdysvaltain tytäryhtiössä työskennelleen ja amerikkalaisen kauppakamarin AmCham Finland ry:n hallituksessa toimineen Risto Huvilan mukaan monia voi hätkähdyttää vaalituloksen lisäksi se, että julkisuuskuvastaan ja elämäntavoistaan huolimatta Trump puhuu enemmän konservatiivisen arvomaailman puolesta.

Huvilan kertasi Parempi huomen -lähetyksessä ehdokkaiden arvoja:

 

Entä Israel-kysymys?

Nykyisin enemmän Israel-kysymysten kanssa toimiva Huvila vaikuttaa mm. Suomi-Israel Yhdistysten Liiton ja Suomi-Israel Kauppayhdistyksen hallituksessa. Huvila on seurannut Hillary Clintonin ja Donald Trumpin puheita Israelia koskien suurella mielenkiinnolla viime keväänä. Molemmilla kandidaateilla löytyi myönteisiä ajatuksia Israeliin tietyin eroin.

Huvila kertaa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin Israel-myönteisiä puheita:

 

Trump ahdisti Clintonia Iranilla

Risto Huvilan mukaan Trumpia ja Clintonia yhdistää Israel-myönteinen ajattelu, joka eroaa kuitenkin siinä kohtaa, että Trump purkaisi Israelin vihollisena pidetyn Iranin kanssa tehdyn sopimuksen. Sen perusteella Yhdysvallat on vapauttanut liittolaisineen Iranille ydinsopimuksen pohjalta jopa yli sata miljardia dollaria.

– Merkittävä osa tuosta summasta tulisi palautumaan kaupallisina tilauksina Yhdysvalloille ja sen liittolaisille, mutta huomattava osa siitä ohjautuu Iranin tukemille terroristijärjestöille ympäri maailmaa, minkä myös USA:n hallinto on myöntänyt, tähdentää Huvila.

– Al Jazeera -uutissivusto on vahvistanut viime keväänä 2016 Iranin saaneen noin sata miljardia dollaria jäädytettyjä varoja. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kiistänyt, että summa olisi noin suuri. Osa ydinsopimuksen perusteella vapautetuista varoista lienee jäädytetty uudelleen USA:ssa nostetujen terrorismin uhrien siviilikanteisiin liittyen.

Huvila taustoittaa Obaman kaudella syntynyttä sopimusta Yhdysvaltain ja Iranin välillä:

Yhdysvaltain presidentti on jopa mahdollistanut Israelin olemassaolon

Risto Huvila oli muutama vuosi sitten liikematkalla Kansas Cityssä, jossa hän tutustui Harry S. Trumanin aikaansaannoksiin Israelin valtion mahdollistamisessa. Siitä asti aktiivisesti Trumania tutkinut Huvila kertoi, miten monen mutkan takana olikin, että Truman ensiksi päätyi presidentiksi ja sen jälkeen vielä monien vastustuksesta huolimatta tunnustamaan Israelin ensimmäisenä maana maailmassa. Aiheesta Huvila julkaisee keväällä 2017 ilmestyvän kirjan ”Israelin ihme ja presidentti Truman”.

Yhdysvallat mahdollisti ja mahdollistaa Israelin olemassaolon:

 

Clinton ja Trumpin erot 

Trumpin ja Clintonin erilaiset Israel-kannat nousivat esiin molempien ehdokkaiden AIPAC (American Israel Public Affairs Committee)-lobbausjärjestön konferenssissa maaliskuussa pitämissä puheissa. Molemmat ehdokkaat vakuuttivat ehdotonta tukeaan Israelille, mutta Trump poikkesi Clintonin esittämästä Obaman politiikkaan tukeutuvasta linjasta ja lupasi neuvotella uusiksi Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen, tunnustaa Jerusalem Israelin ikuisena pääkaupunkina sekä palauttaa USA:n nykyisin Tel Avivissa sijaitseva suurlähetystö Jerusalemiin.

– Jerusalemin statuksen muuttaminen käytännössä tehnee kahden valtion mallin mahdottomaksi, koska palestiinalaiset ovat vaatineet Jerusalemia myös omaksi pääkaupungikseen, Huvila tähdentää.

Huvila taustoittaa Trumpin näkemykset Jerusalemista ikuisena jakamattomana kaupunkina:

Toteutuuko lupaukset?

Trumpin ja Clintonin retoriikka on sisältänyt kovin erilaisia lupauksia ja painotuksia suhteessa sekä Israeliin että perinteisiin perhearvoihin. Lupausten kautta Trump on puhutellut laajasti Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa ja näytti saaneen sille vastakaikua.

– Aika näyttää tuleeko Trump lunastamaan nuo lupaukset, pohtii Risto Huvila.