Kuuntele Paavin puhetta Pietarin aukiolla, San´t Edigio järjestön missio, Birgittalaisnunna Marja-Liisan tarina, intendentti Simo Örmän esittely Villa Lantesta ja pianisti Esa Ylösen konsertti Villa Lanten terassilla.
Radio Dein kuuntelijamatkalla Roomassa 27.3-1.4. päätoimittaja/matkanjohtaja Kirsi Rostamolla oli nauhuri mukana ja hän tallensi Deimatkalaisten mielenkiintoisia kokemuksia. Radio-ohjelmia kuuntelemalla sinäkin pääset mukaan. Näitä ohjelmia voi kuunnella radioinnin jälkeen vielä kuukauden ajan www.radiot.fi -palvelusta.
Keskiviikkona 29. maaliskuuta Deimatkalaiset osallistuivat Paavi Fanciscuksen yleisvastaanottoon Pietarin aukiolla. Yleisvastaanotto on aina keskiviikkoisin, talvella tosin sisätiloissa paavin vastaanottohallissa, jonne mahtuu vain pari tuhatta ihmistä. Pietarin aukiolla heitä on yleensä noin 40.000 eri puolilta maailmaa.
Kirsi Rostamo kertoo pitkänä perjantaina 14.4 klo 7.50 millainen tuo paavin vastaanotto oli ja mitä paavi Franciscus puhui ja teki.
San’t Edigio on Roomassa 1968 perustettu hyväntekeväisyysjärjestö, jossa nykyään on 58000 jäsentä 70 eri maassa. Radio Dein kuuntelijamatkalaiset kävivät syömässä järjestön ylläpitämässä ravintolassa, jossa kehitysvammaiset saavat mahdollisuuden työskennällä tarjoilijoina. Tämän lisäksi Roomassa on köyhille oma ravintola, joka on auki 4 päivänä viikossa ja kahtena päivänä viikossa ruokaa viedään kaduille. Yhteensä järjestö ruokkii noin 11.000 asunnotonta lähinnä maahanmuuttajaa viikoittain. Joulupäivänä järjestetään parissakin kirkossa joululounas, kuvan kuvassa näkyy paavi Benedictus XVI osallistumassa tälle joululounaalle. Kuvassa on tiedotuksesta vastaava Dr Leonardo Emberti Gialloreti, joka kertoi Deimatkalaisille Kirsi Rostamon tulkkaamana miksi 3 opiskelija poikaa perusti järjestön ja mitä kristillisiä periaatteita järjestö noudattaa. Tapaamisesta koostettu ohjelma lähetetään Radio Deissä pitkänä perjantaina 14.4 klo 8.10.
Pitkänä perjantaina Radio Deissä 14.4 klo 10.20 kuulet suomalaisen Marja-Liisan omakohtaisen todistuksen, miten hänestä tuli Birgittalaisnunna.
Birgittalaiset on ruotsalaisen Pyhän Birgitan -1300 luvulla perustama luostarijärjestö. Ensisijaisena innoituksen lähteenä birgittalaisten elämässä ovat Jumalan ylistäminen, lähetystyö, ekumenia ja uskollisuus. Keskiajalla Suomen ainoa birgittalaisluostari oli Naantalissa. Luostarin toiminta hiljeni reformaatioon, mutta nykyään Suomessa toimii Turussa birgittalaissääntökunnan luostari, joka aloitti toimintansa 1986.
Sääntökunnan äitiluostari sijaitsee nykyään Roomassa Piazza Farnese varrella asunnossa, jossa pyhä Birgitta vietti loppuelämänsä. Birgitta julistettiin pyhimykseksi vuonna 1391 ja vuonna 1999 Euroopan suojeluspyhimykseksi. Birgitta toimi kirkon ykseyden puolesta, joten tavallaan hän oli ekumenian edelläkävijä.
Tämä ekumenia on jatkunut meidän päiviimme saakka, sillä nykyinen Pyhän Birgitan sääntökunta, on levittäytynyt ympäri maailman. Birgittalaissisaret Roomassa huolehtivat siellä asuvien luterilaisten suomalaisten ja ruotsalaisten uskonelämästä. Deimatkalaiset pääsivät yllättäen osallistumaan luostarin kappelissa Ruotsin evankelis-luterilaisen kirkon kaksikieliseen eli ruotsi-suomi jumalanpalvelukseen, jossa vieraili ruotsin-suomalaisten kuoro.
Villa Lante al Gianicolo on Roomassa Gianicolo-kukkulalla sijaitseva renesanssihuvila, joka on valmistunut 1531. Suomen valtio osti rakennuksen vuonna 1950 ja siinä toimivat sekä Suomen Rooman-instituutti että Suomen Pyhän istuimen luona oleva suurlähetystö. Villa Lantesta on upeat näköoala yli antiikin Rooman ja siksi Radio Dein kuuntelijamatkalaisetkin kävivät siellä vierailulla. Kuka tahansa joka käy Roomassa on tervetullut tutustumaan Villa Lanteen, tutkijaksi pääseminen onkin sitä vaikeampaa sillä hakijoita riittää. Suomen-Rooman instituutin intendentti Simo Örmä kertoo tästä maanantaina 17.4. klo 15.24.
Mukava bonus oli nauttia Villa Lantessa tutkimustyötä Uuno Klamista tekevän pianisti Esa Ylösen pienimuotoinen konsertti. Sinäkin voit kuunnella Sibeliusta, Klamia ja Palmgrenia Lanten terassilta maanantaina 17.4. klo 15.37.