Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kaipaa Suomeen tuulahdusta Atlantin takaa.
– Tähän maailman aikaan tarvitaan Trumpin kaltainen presidentti, joka uskaltaa pöyhiä poliittista korrektiutta, jota olemme rakentaneet pitkään huonolla menestyksellä, presidentin virkaan pyrkivä Huhtasaari sanoo.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nousi kansainvälisen huomion kohteeksi Suomen satavuotispäivänä määrätessään ulkoministeriön tunnustamaan virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja valmistelemaan suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.
– Määrätietoisesti Trump tekee politiikkaa, arvioi Huhtasaari Radio Deissä perjantaina.
Tapani Ruokasen isännöimässä presidentinvaalitentissä hän antoi republikaanipresidentille pisteitä erityisesti Yhdysvaltain Syyria-politiikasta.
– Syyrian tilanne on edennyt. Trump on pragmaattinen.
Laura Huhtasaari on noussut nopeasti perussuomalaisten kärkikaartiin kerättyään vuoden 2015 yli yhdeksän tuhatta ääntä satakuntalaisilta äänestäjiltä. Viime elokuussa perussuomalaisten puoluehallitus päätti esittää 38-vuotiasta puolueen varapuheenjohtajaa viralliseksi ehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaliin.
Jos Trump erottuu amerikkalaisen politiikan valtavirrasta, samaa voi sanoa Huhtasaaresta Suomessa. Hän vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa, homo- ja lesboparien adoptio-oikeutta sekä pakkoruotsia ja pitää evoluutiota ”mahdottomana teoriana”.
Laura Huhtasaari on käynyt läpi Yhdysvaltain vuodentakaisten presidentinvaalien äänestystilastot. Trump kokosi yli 80 prosenttia amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston äänistä ja yli puolet katolilaisten kannatuksesta.
– Tarvitsemme nyt Trumpin kaltaista henkilöä, joka uskaltaa puhkaista kuplia, mitä muut rakentelevat.
Huhtasaaren mukaan ”kuplat ovat estäneet keskustelun asioista”.
– Se mikä ennen oli liberaalia, oli oikeasti liberaalia – eli voitiin hyväksyä esimerkiksi erilaisia uskonnollisia suuntauksia kristinuskon sisällä. Nythän tämä näyttää olevan ongelma medialle ja kaikelle suvaitsevaistolle. Minulla onkin yhtäkkiä ”oma usko”, kun uskon luomiseen. Eroan siis joistain muista. On aika mielenkiintoista, että se on ongelma uusliberaaleille.
– Onhan se mielenkiintoista, että konservatismi on nykyään ”anarkiaa”.
”Jos näytät rajalla paperit, niin eihän se ole ongelma”
Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan keihäänkärjet ovat Suomen irrottaminen EU:sta ja maahanmuuttokriittisyys. Perussuomalaisten presidenttiehdokas ei jättänyt teemoja vakan alle Ruokasen haastattelussa.
– Jos tänne 1980-luvulla joku tuli ilman papereita, hänet otetiin säilöön. Katsottiin, kuka hän on ja mitä hän tahtoo. Nyt täällä saa kulkea ihan vapaana. Kukaan ei edes tiedä, ketkä täällä liikkuvat.
– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneetkin on hyvin vaikea ottaa säilöön, koska siihen ei ole poliittista tahtoa. Meillä on 10.000 ihmistä, joita emme saa palautettua, koska Irak ei ota heitä vastaan.
Sana ”naiivi” esiintyy tiuhaan Huhtasaaren sanavalinnoissa.
– Nykyinen naiivi politiikka on johtanut turvapaikkajärjestelmän romuttamiseen ja on tehnyt ihmiskaupasta isomman kaupan kuin huumekauppa. Olemme lähteneet tukemaan naiivilla ja huonolla politiikalla rikollisjärjestelmää.
Perussuomalaista poliitikkoa ei häiritse ajatus siitä, että EU:n ulkopuolelle jättäytyessään suomalaistenkin liikkumista ja työ- ja opiskelupaikan hankkimista muualta Euroopasta rajoitettaisiin.
– Jos näytät rajalla paperit, niin eihän se ole ongelma kenellekään muulle kuin rikollisille. Ennen EU:hun liittymistä, kun meillä oli normaali rajavalvonta ja teimme järkevää politiikkaa, oma äitini oli Englannissa opiskelemassa ja Saksassa töissä. Isäni on ollut Ruotsissa opiskelemassa ja töissä. Ei meillä ollut mitään ongelmia liikkua Euroopassa.
– Avointen rajojen politiikka on johtanut siihen, että Pariisissakin on konepistoolimies partioimassa metroasemalla.
”Ihmiset ovat samanlaisia joka paikassa”
Huhtasaari korosti Radio Dein vaalitentissä uskovansa Raamattuun ja luomiseen. Toimittaja Tapani Ruokanen siteerasi Huhtasaarelle Matteuksen evankeliumia ja kysyi, eikö ehdokas ole koskaan epäillyt kovan asenteen pakolaisia kohtaan olevan epäkristillistä.
– Jos jonkun mielestä avointen rajojen naiivi politiikka on kristillistä, niin ihmettelen sitä, koska hedelmistään puu tunnetaan. Me tarvitsemme pelisäännöt, Huhtasaari vastasi.
– Maailmassa on miljardi ihmistä, jotka elävät sellaisissa oloissa, joissa kenenkään ei pitäisi elää. Meillä on kuusikymmentä miljoonaa pakolaista ja meillä on Suomessa paljon ihmisiä, jotka eivät voi hyvin. Meillä on Suomessa erittäin paljon lähimmäisiä, jotka ovat vankeudessa, kärsivät ja sairastavat.
Vuosituhannen vaihteessa Laura Huhtasaari työskenteli kehitysmaassa auttamassa Suomen rajojen ulkopuolella eläviä lähimmäisiä ollessaan yhden lukuvuoden vapaaehtoisena luokanopettajana Tyynen valtameren saaristovaltio Mikronesiassa.
– Näin sen, että ihmiset ovat samanlaisia joka paikassa.
Nopeasti hän muistaa täydentää virkettä.
– Sitten myös sen, että onko aina viisasta mennä toiseen maahan puuttumaan muiden maiden asioihin. On saatu paljon hyvää aikaan, mutta on saatu myös pahaa aikaan, kun mennään muualle.
Radio Dein vaalitentissä kiteytyi vastaus siihen, miksi luokanopettajasta uskonnon aineenopettajaksi ja erityisopettajaksi Joensuun ja Helsingin yliopistoissa pätevöitynyt porilainen on mukana politiikassa, nyt presidentinvaalissa.
– Haluan tehdä omasta agendastani hegemoniaa.
Teksti: Kai Kortelainen
Radio Dein presidentinvaalitentit kuullaan perjantaisin klo 16 ja uusintana tiistaisin klo 19. Sarjan avanneet Pekka Haaviston, Tuula Haataisen ja Laura Huhtasaaren haastattelut ovat kuunneltavissa kuukauden ajan Radiot.fi-palvelussa.