Jälki-istunnon keskusteluteemoista tällä kertaa vastaavat  kirjailija, kääntäjä ja filosofi Torsti Lehtinen, juokseva viestijä ja kolumnisti Rebekka Naatus sekä tiedottaja, toimittaja ja teologi Martti Pyykönen. Puheenvuorot jakaa Ariel Neulaniemi.


Rebekka Naatus nostaa esille THL:n kouluterveyskyselyssä ilmenneen lasten ja nuorten hyvinvoinnin. Erityisesti tyttöjen huonontunut tilanne huolettaa. Mitä tulisi yhteiskunnassa tehdä, jotta pahoinvoinnin kehityskulku saataisiin kääntymään?

Entä mitä nuorten kokemalle yksinäisyydelle voisi tehdä? Oma vakava aihe on tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä, mikä vaatii omat toimensa.

Martti Pyykönen nostaa esille Mikael Agricolasta tänä vuonna ilmestyneiden kirjojen johdosta faktan ja fiktion yhdistämisen eri merkkihenkilöiden kautta. Mitä suhtautua ilmiöön, jossa historiallisten henkilöiden ympärille luodaan uudet tarinat? Entä millainen kuva Agricolasta on piirtynyt kotimaisena luterilaisena pyhimyksenä ja millä tavalla Agricolasta keskustellaan 2020-luvulla?

Torsti Lehtinen tuo esille tietoisuuden kuolevaisuudesta. Se ei ole elävälle ihmiselle ollenkaan paha asia. Tunne ja tietoisuus vahvistuu vanhetessa ja monien läheisten ystävien vakavan sairastumisen tai menehtymisen myötä. Kirjoittamisen luova työ on ainakin Lehtiselle tehokas vastalääke uhkaavalle masennukselle, epätoivolle ja kuolemanpelolle. Työskentelyn intensiteetti vapauttaa huolesta ja murheesta ainakin siksi aikaa, kun hän kirjoittaa. Kirjoittamisen vimmassa unohtuvat maiset murheet. Mitkä asiat vapauttaisi muut kuolevaiset ihmiset kokemaan elävänsä?

—————–

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 24.9.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää:

Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2021 – THL

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista | Yle Uutiset | yle.fi

Rietasta elämänmenoa, epilepsiaa, loitsuja ja äidinrakkautta: Näin suomen kirjakielen isä Mikael Agricola eli 1500-luvulla Jari Tervon ja Roope Lipastin romaanien mukaan – Kulttuuri | HS.fi