Keskustelijoina tällä kertaa Kevan viestintäjohtaja Raija Hyvärinen, Demokraatin toimittaja Johannes Ijäs ja KD-lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas. Puheenvuoroja jakoi Ariel Neulaniemi Radio Deistä.
Johannes Ijäs nosti esille Yleisradion Politikka-Suomi-ohjelmasarjaa, jossa käydään läpi suomalaista politiikan historiaa viimeisten vuosikymmenten ajalta teemoittain ja henkilökuvien kautta. Dokumentissa keskeiset poliittiset vaikuttajat tuodaan esiin varsin inhimillisinä, tuntevina hahmoina. Onko oikein, että pääministerit ja keskeiset päättäjät pääsevät ”narisemaan” politiikan kovuudesta vai pitäisikö heidän pikemmin suurina vallankäyttäjinä ja asemiin itse halunneina olla ”valittamatta”? Vai onko sittenkin hyvä, että poliitikot avaavat myös työnsä raskautta kuten dokumentissa paljon tapahtuu?
Raija Hyvärinen pohtii pääministeri Sanna Marinin somepreesensiä ja toisaalta pääministeri-instituutiota. Marinin johtajuutta, viestintää ja imagoa on yleisesti ja laajasti kiitelty, mutta viime keväänä alkoi muutos, joka on jatkunut tänä syksynä. Muuttunutta viestintää ja imagoponnisteluja on arvioitu lehdissä ja sähköisissä medioissa journalistien taholta. Marin ei omien sanojensa mukaan halua tuoda esille omaa siviilielämäänsä, mutta silti hän on kuitenkin jakanut uudella tavalla yksityiselämäänsä esimerkiksi Maria Veitolan Yökylässä-ohjelman kautta. Nykyajan poliitikoiden on pakko olla siellä missä äänestäjätkin ovat, jonka takia Marin on keskittänyt viestiään instagramiin eri tavalla kuin demareiden vanhemmalle kannattajakunnalle toisaalla. Tämä näyttäytyy myös pääministeri-instituution ravistelulta, mistä kaikki omat kannattajatkaan eivät pidä.
Kristiina Kunnas puhuu sinisen nauhan kuukaudesta eli miesten eturauhassyövästä. Miehiä kuolee vuosittain noin 900 eturauhassyöpään, joka on miesten yleisin syövän muodoista. On laskettu, että ehkä 300 kuolemaa tulisi vuosittain vähemmän, mikäli miehet seulottaisiin. Seuraavaksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen on suolistosyöpä. Elämäntavat voitaisiin nostaa keskustelussa esiin myös. Syöpääkin voidaan ehkäistä samalla hyvällä kolminaisuudella kuin muita sairauksia: tupakoimattomana, alkoholia välttämällä, liikuntaa riittävästi harrastavana. Syöpä koskettaa kaikkia suomalaisia joko omakohtaisesti tai omaisen/sukulaisen/läheisen ihmisen kautta. Pitäisikö miehille tarjota eturauhassyövän seulonta siinä missä naisillekin rintasyövän seulonta?
Kuuntele [Radio Dei 5.11.2011]
Jälki-istuntoon liittyvää:
Politiikka-Suomi | TV | Areena | yle.fi
Pääministerimme on ryhtynyt nälvimään kansalaisia – Ei oo totta