Helsinkiin kaavailtu islamilainen suurmoskeija kirvoitti kipakkaa sanailua Kokoomuksen ja Sdp:n pormestariehdokkaiden välillä Radio Dein kuntavaalitentissä. Jan Vapaavuori torppaisi hankkeen. Tuula Haatainen korostaa, että kaikkien tulee saada rukoilla.
– Moskeijahanke on sellainen, että sen kanssa ei pidä lähteä poliittisesti flirttailemaan niin, että kosiskellaan sellaista ajattelumaailmaa, että se yhdistettäisiin jollain tavalla tiettyyn uskontoryhmään. Meillä on uskonnonvapaus maassa. Se on peruslähtökohta ja se on oltava viesti myös ulospäin, muotoili demarien pormestariehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen kantaansa Radio Dein kuntavaalitentissä suorassa lähetyksessä.
Mikäli Helsingin Hanasaareen kaavailtu suurmoskeija- ja toimintakeskussuunnitema etenee kaupungin virkamieskoneistossa, kuntavaaleissa valittava Helsingin valtuusto saa hankkeen päätettäväkseen.
Moskeijaa on perusteltu maahanmuuttajien intergroitumisella. Hanke on saanut asiantuntijoilta kritiikkiä siitä, että 140 miljoonaa maksavan moskeijan ja siihen nivoutuvan toimintakeskuksen rahoitus tulee Bahrainista.
– Haluaisin tämän vielä paljon tarkemmin selvityttää ennen kuin tällaiselle hankkeelle voi vihreätä valoa antaa, vastasi Haatainen Radio Dein vaalitentissä kysymykseen, äänestäisikö hän moskeijahankkeen puolesta, mikäli tulee valituksi Helsingin tulevaan valtuustoon.
Helsingin Sanomien selvityksen mukaan suurin osa sosialidemokraattien ehdokkaista Helsingissä suhtautuu suurmoskeijaan myötämielisesti. Kaikkein positiivisimmalla kannalla ovat Vihreät.
– En halua viestittää, että vastustaisin sitä, että meillä on islamin uskoa harrastavia ihmisiä, jotka toimivat rehellisesti ja joille se on vakaumuksen asia. Me kaikki saamme rukoilla ja pitää oman uskontomme, muotoili Haatainen oman kantansa suorassa lähetyksessä.
”Koko islamilaisen opin kirjoa ei hyväksytä”
Helsingin pormestariksi Kokoomuksen ehdokkaana kuntavaaleissa oleva Jan Vapaavuori teki Radio Dein tentissä linjansa selväksi.
– En kannata suurmoskeijaa. Minusta se ei ole ylipäänsä mittakaavassa Helsingin kokoisessa kaupungissa eikä suhteessa islamilaiseen väestöön. Se myös jakaa muslimiväestöä rajusti. Osa heistä kannattaa sitä, osa ei. En usko, että se olisi edes islamilaisen väestön etujen mukaista tämän tyyppisessä keskusteluilmapiirissä, missä Helsingissä tai Suomessa tällä hetkellä ollaan.
Asiantuntijat pelkäävät, että suurmoskeija yksipuolistaisi islamin opetusta Suomessa ja aiheuttavan eripuraa moskeijaa kannattavien sunnien ja sitä vastustavien shiiojen välillä.
– Siinä on oma vaaransa, että islamilaisen opin koko kirjo ei tule siinä mukaan tai sitä ei hyväksytä, kommentoi yleisen teologian emeritusprofessori Risto E. Heinonen MTV Uutisille.
Sisäasianministeriö on tekemässä selvitystä siitä, millainen vaikutus ulkopuolisella rahoittajalla olisi moskeijan toimintaan.
– Onko tarkoitus rakentaa jonkinlainen selkeä palomuuri sen toiminnan ja sitten tämän rahoituksen väliin, että rahoittaja ei pysty vaikuttamaan siihen toimintaan. Tämä on yksi kysymys, johon olemme yrittäneet saada vastausta, vahvistaa sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Minkkinen.
Saksassa maan tiedustelupalvelu on löytänyt kytköksiä Lähi-idästä tulevan moskeijarahoituksen ja ääri-islamilaisen ajattelun välillä. Suomessa moskeijahanketta ovat Vapaavuori uskoo moskeijan lisäävän vastakkainasettelua.
– Pelkään, että se jopa provosoisi lisää vastakkainasettelua, joka ei olisi kenenkään etu.
Radio Dein vaalitentissä Jan Vapaavuori ilmoitti torppaavansa hankkeen, jos hän tulee valituksi Helsingin pormestariksi.
– En usko, että tämä tulee koskaan kaupungin valtuuston käsiteltäväksi sen takia, että se tulee käsiteltäväksi vain siinä tapauksessa, että kaupungin johtavat viranhaltijat suhtautuvat siihen myönteisesti, jolloin se lähtee etenemään. Jos siihen ei suhtauduta myönteisesti – kuten minä en suhtaudu myönteisesti – niin se ei tule koskaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn.
Galluppien mukaan Kokoomus ja Vihreät kamppailevat pääkaupungissa tasapäisesti suurimman puolueen paikasta. Sdp pitää Helsingin kannatusmittauksissa kolmatta sijaa. Puolueet ovat sopineet ennen vaaleja, että pormestariksi nousee Helsingissä eniten ääniä saaneen puolueen ehdokas.
Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Ariel Neulaniemi
Kuuntele, kuinka Jan Vapaavuori ja Tuula Haatainen sanailivat suurmoskeijasta Radio Dein kuntavaalitentissä [toimittajana Kai Kortelainen]:
Radio Dei lähettää koosteen kuntavaalitenteistä keskiviikkona 5.4. klo 9. Uusinta klo 13 ja vaalipäivänä sunnuntaina 9.4. klo 20.