3.1.2013

Radiokanavien vanhin edelleen käynnissä oleva uutuusmusiikkia arvioiva ohjelma uudistuu. Ensimmäisessä Raatihuoneen lähetyksessä vierailevat huumorihahmo Jope Ruonansuu ja muusikko Ville Riippa, joka on kunnostautunut Juha Tapion menestyslevyjen tuottajana.

Uudistunut Raatihuone kuullaan Radio Dein ohjelmistossa 5. tammikuuta 2013 alkaen. Uutta musiikkia nimekkäiden studiovieraiden voimin arvioiva Raatihuone jatkaa neljä vuotta kanavan ohjelmistossa olleen Gospelraadin viitoittamalla tiellä.

– Osa vieraista ja kuuntelijoista koki, että Gospelraati-nimisessä ohjelmassa musiikin olisi pitänyt olla joko pelkkää puuvillapelloilta kantautuvaa tymäkkää mustaa gospelia tai sitten hengellistä iskelmää, jossa asiat sanotaan suoraan, perustelee toimittaja Ariel Neulaniemi nimenvaihtoa.

Perinteisen gospelin ohella Raatihuone tarjoilee laajalle kuuntelijakunnalle suunnattua musiikia, jonka sanoituksissa on jokin hengellinen ulottuvuus.

– Täytyyhän kaikilla artisteilla olla mahdollisuus miettiä myös uskonasioita ja pukea tuttuja asioita tavalla, jotka eivät ole jo tuhansiin kertoihin sanottuja, Neulaniemi linjaa.

Gospelraadissa ehti vuosien varrella vierailla gospelmuusikoiden lisäksi monia suomalaisille tuttuja musiikkimaailman vaikuttajia.

Musiikkia ovat arvioineet muun muassa Pekka Ruuska, Klaus Järvinen, Heta Hyttinen, Eero Raittinen, Heikki Silvennoinen, Outi Popp, Risto Asikainen, Olli Ahvenlahti, Jake Nyman, Tommi Läntinen, Heikki Salo, Milana Misic, Riki Sorsa, Jouni Hynynen, Sinikka Svärd, Ile Vainio, Leri Leskinen, Sami Hintsanen, Anssi Nykänen, Marko Maunuksela ja monet muut.

– Palautteen perusteella arvioitavien kappaleiden tekijät ja muutkin muusikot jäävät oikeastikin miettimään kritiikkiä ja sitä, miten oman leiviskänsä voisi hoitaa vastaisuudessa vieläkin paremmin. Se on ohjelman yksi tärkeimmistä motivaattoreista, toimittaja Ariel Neulaniemi kertoo.

”Harva jättänyt kutsun väliin”

Ariel Neulaniemen mukaan lähes jokainen kutsun saanut studiovieras on vastannut siihen myöntävästi.

– Ne harvat, jotka ovat kieltäytyneet, eivät ole kokeneet musiikin arvioimista omaksi jutukseen. Pave Maijanenkin tuli aikoinaan Gospelraadin vieraaksi, koska ohjelmassa ei tarvinnut antaa arvioimisen lisäksi pisteitä. Moni muukin totesi, että kaikille lauluille on mahdotonta asettaa oikeudenmukaista kouluarvosanaa, sillä skaala voi vaihtua jo ensimmäisen kappaleen jälkeen. Tällä tiellä jatketaan myös Raatihuoneessa, paljastaa Neulaniemi.

Studiossa voi tapahtua myös odottamattomia käänteitä. Kun Neulaniemi oli kutsunut ohjelman vieraiksi Henki kulkee -levyillä yhteistyötä tehneet Johanna Iivanaisen ja Edu Kettusen, uudelle levylleen tuottajaa etsinyt Iivanainen oli tajunnut Edun olleen juuri hänen etsimänsä henkilö.

Pian kaksikko ryhtyi levyntekoon ja Iivanainen nousi Suomen euroviisukarsintojen finaaliin hänen ja Edun tekemällä kappaleella Luojani mun.

Konkaritkin sortuvat kuluneisiin kielikuviin

– Jos oman musiikin haluaa saada kuulostamaan entistä paremmalta tai jos laulun tärkeä viesti halutaan saada perille, kannattaa kuunnella Raatihuoneeseen saapuvien kritiikkiä. Hengellisen musiikin ei tarvitse jäädä omaan kenkälaatikkoonsa, sillä harvahan toivoo, että se olisi vain uskovien viihdemusiikkia, sanoo Ariel Neulaniemi.

Radio Dein levyhyllystöjä vuosia plaraillut toimittaja tietää, että monella gospelmuusikolla on tarve viestiä ilosanomaa niillekin, joille uskonasiat ovat vielä vieraita.

– Asioita voi ilmaista monella eri tavalla, mutta monet konkaritkin sortuvat sanomaan asiat ikivanhojen ja kuluneiden kielikuvien kautta tai sitten niin, ettei toinen osapuoli tule kappaletta kuuntelemaan ensimmäistä lausetta pidemmälle.

– Jos korviin kantautuva kappale on vielä ulkomuodoltaan kehno, harva ikävä kyllä vaivautuu kuuntelemaan, mitä itse laululla haluttiin sanoa.

Raatihuone aloittaa Radio Deissä lauantaina 5.1.2013 klo 11. Ohjelma kuullaan uusintana maanantaisin klo 9 ja klo 13.