Meidän Suomi

Millaisena tämän päivän Suomi näyttäytyy Ruandan kansanmurhaa lapsena paenneelle? Miten hän päätyi perheensä kanssa Suomeen, jossa toimii tänä päivänä sairaanhoitajana. Entä miten Suomen sisällissotaa tutkineelle taiteilijalle näyttäytyy tämän päivän eriarvoisuus ja monikulttuurisuus? Miten lähimmäisenrakkaus ja yhteisvastuu näyttäytyy suomalaisten arjessa näin koronankin aikana?

Ariel Neulaniemen toimittamassa Suomen itsenäisyyttä juhlistavassa Meidän Suomi -ohjelmassa vieraina ovat oman pakomatkansa Ruandan kansanmurhasta lopulta Suomeen päätynyt katolinen perheenäiti, sairaanhoitaja Dorcine Mukarugira, Suomen sisällissotaa Yleisradion ohjelmasarjaan tutkinut sekä Ilmastontekoja ja Viides maamme kirjan kirjoittanut rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen ja Yhteisvastuun keräysjohtaja, diakoni ja teologi Tapio Pajunen.


OSA 1: Vuonna 1994 Ruandassa äärihuturyhmiä tappoi sadan päivän aikana noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Dorcine Mukarugira oli tuohon aikaan 6-vuotias. Ruandan kansanmurhan alkaminen sai Dorcinen vanhemmat pakenemaan kahdeksan lapsen kanssa. Minkälainen oli pitkä ja vaarallinen pakomatka kohti rauhaa

OSA 2: Suomen sisällissota on jättänyt jälkiä suomalaisen historiaan. Minkälaisia yhtymäkohtia Ruandan kansanmurhan ja Suomen sisällissodista löytyy? Millä tavalla Dorcine on käsitellyt oman maansa ja perheensä kohtaloa? Minkälainen oli anteeksiannon tie?


OSA 3: Suomi elää rauhan ja hyvinvoinnin keskellä. Toisin oli sotien 1940-luvulla, jolloin syntyvyys oli korkealla tasolla. Nykyään hyvinvointiyhteiskuntaa haastaa koronan lisäksi väestön ikäjakauma. Samaan aikaan hiljalleen monikulttuuristuvan maan on haastamassa horisontissa siintävät ilmastopakolaiset. Ilmastokriisin keskellä Karri Miettinen haastaa uuden Ilmastotekoja-kirjan myötä pohtimaan, mitä jo huhtikuussa luonnonvaroja tuhlaava ja maailman ylikulutuspäivän ylittävän Suomen (globaali ylikulutuspäivä on elokuussa) ja sen kansalaiset pitäisi tehdä.