Lokakuussa 1715 Lutherin julkaisemat 95 teesiä aiheuttivat kahtalaisen vastaanoton. Toiset innostuivat: Jumalan armo ei ole kauppatavaraa. Toiset taas pelästyivät niihin sisältynyttä rajua kritiikkiä kirkon johtoporrasta kohtaan. Keskustelu varsinaisten teesien äärellä ei kuitenkaan kestänyt kovin pitkään.
-Keskustelu siirtyi nopeasti paljon suurempiin aiheisiin. Keskusteltiin siitä, miten Jumala toimii vanhurskauttaessaan ihmisen ja mistä tiedämme, että mikä on Jumalan tahto, kertoo Kuopion hiippakunnan piispa ja teologian tohtori Jari Jolkkonen.
Itse asiassa Roomalaiskatolinen kirkko toteutti monet Lutherin vaatimat reformit jo Lutherin elinaikana ja monet sen jälkeen. Virkojen myyntiin ja anekaupan räikeimpiin muotoihin kiinnitettiin huomiota.
-Jos nykyaikana katsotaan Vatikaanin 2. kirkolliskokouksen käynnistämää jumalanpalvelusuudistusta, noudattaa se lähes täsmällisesti juuri sitä mitä Martti Luther esitti ja toivoi, piispa Jolkkonen huomauttaa.
Teesien esittelemä anekaupan ongelma on jo siirtynyt kirkkohistoriaan.
-Kuitenkin kysymykset siitä, kuinka voin päästä Jumalan pelastavaan yhteyteen ja siitä, kuinka Jumala toimii, kun hän saattaa syntisen ihmisen takaisin armon ja pelastuksen yhteyteen, ovat ajankohtaisia myös tänään, piispa Jari Jolkkonen tiivistää.
Kuopion hiippakunnan piispa ja teologian tohtori Jari Jolkkonen kertoo enemmän teesien sytyttämästä roihusta Radio Dein Armoa 2017 ohjelmassa torstaina klo 9:05 ja 13:05.