Kanttori-oopperalaulaja ja kirkkomusiikin opettaja Matti Turusen basso on monelle tuttu Radio Dein aalloilta. Turunen on jo vuosia avustanut Deitä spiikkaamalla mainoksia mahtavalla äänellään. Keväällä hän aloitti Suomen suurimman Radiokirkkokuoron, ja nyt syksyllä jatkuu sen toinen kausi.

Matti Turunen on lapsuudestaan asti ollut mukana seurakunnan toiminnassa ja haaveillut kanttorin työstä.

– Yksi elämäni hienoimmista hetkistä oli se vaihe, kun pääsin seurakuntatyöhön mukaan isoiskoulutuksen jälkeen ja teimme yhdessä musiikkia.

Turunen opiskeli kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa, ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2014. Sen jälkeen hänen unelmansa toteutui, ja hän työskenteli Joensuun ev.lut. seurakunnassa kanttorina.

Turunen on myös esiintynyt solistina useissa Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien tuotannoissa. Tänä syksynä hänet nähdään Kansallisoopperassa teoksissa Jää, Iloinen leski ja Peter Grimes.

Muutama vuosi sitten Turunen kirjoitti elämäkerran Puolivälissä, johon hän keräsi hyvän mielen hauskoja juttuja 35-vuotisen elämänsä varrelta. Kirja on tilattavissa Deikauppa.fi:stä.

Radiokirkkokuoroon on matala kynnys

Koronan takia perinteinen kuorotoiminta taukosi keväällä. Silloin Turunen kehitti idean Suomen suurimmasta Radiokirkkokuorosta, joka paikkaisi seurakuntien harrastusryhmien toimintaa.

Ensimmäisellä ohjelmakaudella opeteltiin laulamaan ja sisäistettiin kehollisten harjoitusten avulla meditatiivinen suhtautuminen kirkkomusiikkiin. Hyvän palautteen innoittamana Turunen aloitti sarjan toisen kauden syyskuussa.

– Tällä erää keskitytään käymään läpi luterilaisen messun syvyyksiä ja kirkkomusiikkimme historiaa aina pääsiäisen ehtoollishetkestä aikamme viimeisimpiin virsivisioihin yhteisten virsien muodossa.

Radiokirkkokuoron avulla voi päästä kiinni lauluharrastukseen, sillä sen rima on alhaalla.
Turusen mielestä liian vaikeiden teosten esittämisen sijaan pienten seurakuntien kuoroissa pitäisi keskittyä ruohonjuuritason laulajiin.

– Laulaminen on myös fyysistä hyvinvointia eikä vain akustinen ilmiö. Ohjelmassa avataan sitä, miten pystymme nauttimaan kehosta esimerkiksi syvähengityksen avulla.

– Laulun ja musiikin oppiminen perustuu siihen, ettemme ole aina itse tuottamassa, vaan olemme siinä löytämisen, etsimisen ja intuitiivisen tulkinnan prosessissa, jota musiikki täydellisimmällään on. Kyllä siinä aina sellainen Pyhä Henki vallitsee.

Radiokirkkokuoro
su klo 09.20 ja to klo 14.20 (uusinta)

Teksti: Kirsi Rostamo, Mikael Juntusen haastattelun pohjalta
Kuva: Mikael Juntunen