Luterilaisen reformaation muokkaamat Pohjoismaat, kalvinistinen Yhdysvallat ja roomalaiskatolinen Etelä-Eurooppa ovat yhteiskuntajärjestykseltään hyvin erilaisia alueita. Uskonnolla on osansa asiassa.
Sosiaalipolitiikan tutkimuksessa on huomattu, että yhteiskunnassa vaikuttavat uskonnolliset käsitykset vaikuttavat siihen, kuinka yhteiskunnan tarjoamat hyvinvointipalvelut on järjestetty.
-Esimerkiksi perhepolitiikka on ollut huomion kohteena ja se onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka järjestelmät ovat kytköksissä kunkin maan perhekulttuuriin, traditioihin, tapoihin ja uskomuksiin, sosiaalityön professori Juha Hämäläinen kertoo.
Uskonnolliset käsitykset eivät toki ole ainoita seikkoja, jotka perhepolitiikkaa muokkaavat.
-Suomalainen malli juontaa juurensa varsinaisesti toisen maailmansodan jälkeisestä jälleenrakentamisen aikakaudesta, jolloin nopeasti kehittyvä talouselämä tarvitsi myös naiset työmarkkinoille. Suomessa ja muissa pohjoismaissa lasten päivähoitojärjestelmä on tärkeä osa julkista hyvinvointipalvelujärjestelmää kun taas katolisissa maissa tilanne on toinen, Hämäläinen toteaa.
Miltä reformaatio näyttää sosisaalityön professorin näkökulmasta? Kuuntele Armoa 2017 –ohjelma Radio Deistä torstaina klo 09:05 (uusinta klo 13:05). Ohjelmassa on vieraana Itä-Suomen yliopiston professori Juha Hämäläinen. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä.